Új elektronikus fizetési megoldás indult el Magyarországon

Múlt hét vasárnap elindult az új magyar fizetési technológia, a qvik, az Azonnali Fizetési Rendszer legújabb innovációja. A technológiát minden magyar mobilbank elérhetővé tette a Magyar Nemzeti Bank előírásának megfelelően. A mobilfizetési megoldással boltokban, szolgáltatóknál és online webshopokban lehet majd fizetni. A qvik gyors, biztonságos és kényelmes fizetést tesz lehetővé, amelytől az MNB azt várja, hogy versenyre kellhet a kártyás fizetésekkel is.

Elindult az új magyar fizetési megoldás, a qvik

Szeptember 1-jétől egy új fizetési mód indult el Magyarországon az Azonnali Fizetési Rendszer jóvoltából. A qvik névre keresztelt mobilfizetési megoldás minden magyar bank mobilbankjából elérhetővé vált, amely az átutalásoknál megszokott gyorsaságot és biztonságot garantálja. A qvik QR-kód, NFC és deeplink fizetéseket foglal magába, de ahogyan a név is sugallja, a QR-kód alapú fizetésektől várják a legnagyobb hatást a névadó Magyar Nemzeti Banknál.

A QR-kód alapú fizetés használata pofonegyszerű lesz. A boltokban a pénztárgép vagy a POS terminál kijelzőjén egy QR-kód jelenik majd meg minden vásárlásnál. A QR-kódot a mobilbankból lehet majd beolvasni, ami egy azonnali fizetést kezdeményez a bankszámlánk egyenlegének terhére. A fizetés másodperceken belül teljesülni fog, ahogyan azt megszokhattuk már az azonnali átutalásoknál, és ezt követően már távozhatunk is a pénztártól. Online is elérhető lesz a technológia, webshopokon várhatóan a fizetési mód kiválasztásánál jelenik majd meg, mint fizetési lehetőség. A fizetési mód márkajelzését és nevét a boltok bejáratánál és az online felületeken lehet majd megtalálni más fizetési lehetőségekhez hasonlóan.

A qvik alapú fizetések nem csak gyorsak, de ingyenesek is. Az Országgyűlés ugyanis korábban megszavazta, hogy a bankok a szolgáltatás használatáért nem számíthatnak fel díjakat a lakossági ügyfeleknek. Ez azt jelenti, hogy a vásárlóknak a szokásos bankszámlavezetési díjakon felül semmilyen további költséget nem okoz a qvik használata. A kereskedőknek is megéri a qvik fizetési megoldásokat bevezetni a fizetések elfogadásához. A szolgáltatás működéséhez szükséges infrastruktúrát az MNB birtokolja, amely a tervek szerint alacsonyabb díjak mellett lesz használható, és összességében olcsóbb lehet a kártyás fizetéseknél. A qvik elektronikus alternatívája, a kártyás fizetéselfogadás, ugyanis komoly költséget róhat a kereskedőkre, mivel profitmaximalizáló vállalatok rendszerét használja.

Újabb mérföldkőhöz ért az Azonnali Fizetések Rendszere

Az új technológia az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0 (AFR 2.0) legújabb elemeként lép életbe az átutalási értékhatár megnövelése és a fizetési kérelem funkció után. A technológiát eredetileg 2024 február 1-jén kellett volna a hazai bankrendszernek bevezetnie a fizetési kérelemmel párhuzamosan. Az MNB végül egy rendeletben szeptember 1-jére tolta az indulást, több időt hagyva a felkészülésre, ami a bankok és az infrastruktúra szolgáltatónak is komoly kihívást jelentett.

A qvik nevet az MNB nemzetközi példák alapján választotta a lengyel blik vagy a svéd swish mintájára. A qvik szó játékosan az angol „quick” (gyors, gyorsan) szóból származik, és kiejtésben is közel áll az eredeti angol szóhoz. Az elnevezés egyben a QR-kód alapú fizetésre is utal, amely a várakozások szerint a legtöbb fizetést generálhatja az új fizetési funkciók, vagyis az NFC, QR-kód és a deeplink közül. A qvik köré az MNB egy márkát épít fel és egy tájékoztatási kampányt is indít. A céljuk, hogy minél szélesebb körben elterjedjen az új fizetési megoldás a magyar piacon.

Az Azonnali Fizetési Rendszer egyik fontos célja, hogy a magyar fizetési rendszer szuverenitását erősítse. Az Európai Unióhoz hasonlóan ugyanis stratégia fontosságúnak tartja, hogy az ország fizetési rendszere minél kevésbé függjön amerikai vállalatoktól. Jelenleg a kártyás tranzakciók Európa-szerte, és így Magyarországon is erőteljesen támaszkodnak amerikai cégekre. A másik fontos cél, hogy olcsóbb megoldást nyújtson a piaci szereplőknek a meglévő technológiáknál, ezzel támogatva a teljes magyar gazdaság versenyképességét.

A kártyás fizetések versenytársa lehet a qvik

A fentiek ellenére kérdéses, hogy az új fizetési megoldás milyen gyorsan és mértékben lesz képes kiváltani a kártyás fizetéseket. A vásárlók számára a kártyás fizetések az éves kártyadíjakon felül eddig sem jártak plusz költségekkel, ráadásul külföldi fizetésekhez továbbra is a kártya és a készpénz jelent majd életképes megoldást. A kártyás vásárlás kényelmét, amit az érintéses fizetés nyújtani képes, a qvik ugyan megközelíti, de egyelőre nem éri el. Emiatt a qvik sikere nagyban múlik majd a kereskedőkön és a bankokon egyaránt.

A Portfolio ma közölte, hogy több ezer fizikai és online POS terminálon indult el vasárnap a qvik. Ezekben a boltokban és webshopokban a magyar felhasználók már ki is próbálhatják az új technológiát. A bankok közül a Raiffeisen és az OTP voltak a legaktívabbak, utóbbinál jövő év elejétől 160 ezer POS terminálon tervezik bevezetni a qvik-et.

Horváth Balázzsal, a RowanHill Digital fizetési szakértőjével a Fintech Világa műsorában beszélgetett kollégánk, Siklós Bence, és a műsor házigazdája Érczfalvi András, a qvikről és az AFR 2.0-ról. Horváth szerint a qvik sikere nagyban múlik majd a bankokon és a kereskedőkön, illetve a szolgáltatás használatához kapcsolódó díjakon. A fogyasztók számára a kártyás megoldások továbbra is sok esetben előnyt élveznek, így rengeteg múlik a többi szereplőn, hogy mennyire tudják hatékonnyá, kényelmessé és biztonságossá tenni az új fizetési megoldásokat. További részleteket és érdekességeket a beszélgetésből itt lehet meghallgatni.

 

Forrás: fintech.hu

PARTNEREINK

Exped-IT
GEMOSZ
KSH
E-commerce Hungary
Magyar Termék
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
Online pénztárgép
Retail Zoom